Ilse Hoogendijk is innovatiecoach in het HagaZiekenhuis. Ze helpt zorgprofessionals bij het starten, meten, begeleiden en borgen van innovatieprojecten. Van slimme toepassingen tot schaalbare productontwikkelingen: alles is gericht op het toegankelijker en beter maken van de zorg. “Ik kijk ook naar andere ziekenhuizen en scout ideeën,” zegt Ilse. “Waarom zou een innovatie die elders werkt, niet ook bij ons succesvol kunnen zijn? Ik geloof sterk in de kracht van leren van elkaar en netwerken.”
Netwerkvorming: de sleutel tot succes
Netwerken is cruciaal, zowel op nationaal als regionaal niveau. Landelijk gebeurt dit onder andere via STZ, maar ook via netwerken voor zorgontwerp en productontwikkeling. Recent is er in Den Haag een zorginnovatiehub opgericht, waarvan het HagaZiekenhuis partner is. “Samen met de gemeente, bedrijven, kennisinstellingen en de eerste lijn innoveren we met een focus op zorgtechnologie voor thuis. Een belangrijke stap.”
Voorbeelden van succesvolle innovaties
Ilse noemt als voorbeeld de ontwikkeling van een product dat ‘vals-alarmen’ tijdens infusen aanzienlijk vermindert. “Een impactvolle innovatie. Vals-alarmen zijn voor patiënten belemmerend en voor de werkvloer een onnodige extra belasting.” Deze innovatie, ontwikkeld in samenwerking met patiënt, de Haagse Hogeschool en verpleegkundigen, is nu een schaalbaar en betaalbaar model. “Het is nu belangrijk dat deze innovatie, na de juridische check, wordt opgeschaald naar andere STZ-ziekenhuizen. Zo helpen we elkaar. En als onze collega’s zien dat het nog slimmer kan, horen we dat graag.”
De noodzaak van samenwerking
De urgentie om samen te werken neemt toe. Vaak innoveren we op dezelfde gebieden, maar met verschillende benaderingen. Het Isala ziekenhuis onderzoekt momenteel het gebruik van een zelfmeetkiosk, waarmee patiënten zelfstandig bloeddruk, gewicht en saturatie meten en delen met het ziekenhuis. Ook het HagaZiekenhuis heeft zo’n kiosk op de poli Gynaecologie en is geïnteresseerd in de opschaalmogelijkheden. “Goed om het volume van het onderzoek te vergroten en data te delen.” Daarnaast starten we in september samen met het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Isala een onderzoek naar de inzet van AI om het verpleegkundig werkproces te verbeteren. “Onze kennisdeling wordt vanuit verschillende perspectieven ingezet, van samenwerken met leveranciers tot zelf bouwen. Maar vooral vanuit het perspectief van medewerkers: ‘Technisch kan er veel, maar zijn wij klaar voor AI?’ Ik verwacht veel van deze samenwerking.”
De waarde van laaghangend fruit
Naast netwerken en samenwerken benadrukt Ilse ook de waarde van laaghangend fruit. “Elk ziekenhuis heeft innovatie hoog op de strategische agenda staan, maar het hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn. Medewerkers moeten de regie hebben over hun eigen werkproces en zelf kunnen innoveren. Daarom focussen wij in het HagaZiekenhuis echt op medewerkergedreven innovatie en nemen we een coachende rol in. Leren innoveren staat centraal.”
Toekomstvisie: opschalen en netwerken
Ilse gelooft sterk in het STZ-netwerk. “Het innovatienetwerk is prachtig. We kunnen nog veel meer samen doen. Als we rondom innovatie praktisch gaan samenwerken en daarbij inzet, kennis en ervaringen delen, kunnen we onze gezamenlijke impact echt vergroten. Het opschalen van innovaties moet standaardpraktijk worden. Vanuit STZ kunnen we dit verder versterken door de brug te slaan naar ontwikkelaars, het bedrijfsleven en kennisinstellingen. Pas dan kunnen we een essentiële en versnellende rol spelen in de zorgtransformatie.”