Sinds maart 2024 is de Intra-arteriële Behandeling (IAT) van het herseninfarct in het Catharina Ziekenhuis opnieuw erkend als Topklinisch Expertisecentrum. Dit centrum speelt een belangrijke regionale rol en gebruikt geavanceerde interventietechnieken om de prognose voor patiënten met een acuut herseninfarct aanzienlijk te verbeteren.
Pioniers in de vasculaire neurologie
De erkenning van het centrum wordt toegeschreven aan Inge van Uden, neuroloog, en Joris Hendriks, interventieradioloog. Van Uden heeft zich gespecialiseerd in vasculaire neurologie en neurodegeneratieve ziekten. Hendriks, expert in beeldgeleide interventies, heeft een cruciale bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van intra-arteriële behandelingen binnen het centrum.
Intra-arteriële Therapie (IAT)
Intra-arteriële therapie, ook wel trombectomie genoemd, is een procedure die bij patiënten met een herseninfarct in de acute fase wordt uitgevoerd, tot 24 uur na het optreden van de symptomen. Hierbij wordt een bloedstolsel uit een slagader van de hersenen verwijderd om de bloedtoevoer te herstellen en hersenschade op de lange termijn te minimaliseren. Het Catharina Ziekenhuis biedt deze behandeling 24/7 aan.
De IAT-behandeling is een cruciale behandeling voor patiënten met een herseninfarct in de acute fase, die een benaderbare occlusie (bloedstolsel) hebben, ook wanneer intraveneuze trombolyse (IVT) niet voldoende effectief is. Het tijdig uitvoeren van deze procedure kan een groot verschil maken in het klinisch herstel van de patiënt
De voordelen van intra-arteriële behandeling
De intra-arteriële behandeling is een technisch-specialistische procedure waarbij een katheter via de slagaders, meestal via de lies, naar de hersenen wordt geleid om daar het bloedstolsel te verwijderen. Deze methode biedt significante voordelen ten opzichte van traditionele behandelingen: snellere heropening van het afgesloten bloedvat, vermindering van hersenschade, en verbeterde kansen op neurologisch herstel.
Joris Hendriks deelt zijn ervaring: “We maken mee dat patiënten met grote uitval van functies en spraak bij ons binnenkomen en ons direct na de ingreep op de operatietafel persoonlijk kunnen bedanken en de behandeltafel af kunnen stappen.”
Een regionale functie voor topklinische zorg
Hoewel de intra-arteriële behandeling relatief nieuw is, evolueren de ontwikkelingen razendsnel. De criteria voor patiënten die in aanmerking komen worden bijna jaarlijks verruimd, waardoor steeds meer patiënten deze behandeling ondergaan in het Catharina Ziekenhuis. Deze complexe ingreep wordt niet overal uitgevoerd; door regionalisatie van zorg gebeurt dit in academische centra en enkele grote topklinische ziekenhuizen. Het Catharina Ziekenhuis is een van deze centra en vervult daarmee een belangrijke regionale functie. Een goede samenwerking binnen de hele keten is essentieel om de behandelingsresultaten te optimaliseren. Binnen het Catharina Ziekenhuis werken de neuroloog, SEH, (interventie)radioloog en anesthesist nauw samen. Daarnaast zijn effectieve afspraken en samenwerking met verwijzende centra, ambulancediensten en huisartsen cruciaal om ervoor te zorgen dat geschikte patiënten zo snel mogelijk in het Catharina Ziekenhuis arriveren.
Time is brain
“We hebben met deze topklinische erkenning zowel de mogelijkheid als de verantwoordelijkheid om de kennis over de vasculaire neurologie te vergroten,” vult Inge van Uden aan. “Het is van essentieel belang dat er awareness blijft en groeit in de keten over de urgentie die geboden is vanaf het ontstaan van de symptomen. Time = brain! Dit geldt zowel voor de medische keten, als voor het publiek. De publiekscampagne ‘mond-spraak-arm, beroerte alarm’ blijft tot op de dag van vandaag actueel.
Vanaf het moment dat er symptomen zijn, gaat de teller lopen,” zegt Joris Hendriks. “Inmiddels is duidelijk dat als een patiënt binnen 24 uur na de beroerte bij ons op tafel ligt, de kans op herstel aanzienlijk is. Alles na die 24 uur betekent dat er zeer waarschijnlijk hersenweefsel is beschadigd.”
“Elke seconde telt bij een beroerte,” herhaalt Van Uden. Hoe sneller de bloeddoorstroming is hersteld, hoe groter de kans op herstel van lichaamsfuncties. “Het is onze missie om ervoor te zorgen dat iedereen zich hiervan bewust is, van medisch personeel tot het grote publiek.”