Ga naar de inhoud

In the spotlight: Charlotte van Noord – Maasstad

Twee topklinische centra voor Charlotte van Noord

Charlotte van Noord leidt twee topklinische expertisecentra binnen het Maasstad Ziekenhuis: het topklinisch expertisecentrum voor schildklierziekten en het topklinisch expertisecentrum voor calciumstoornissen. Met haar team zet ze zich in voor hoogwaardige zorg en baanbrekend onderzoek, waardoor patiënten profiteren van de nieuwste inzichten en behandelmethoden.

Charlotte van Noord

Calciumstoornissen: complex en cruciaal

Calciumstoornissen kunnen leiden tot zowel een tekort als een overschot aan calcium. Dit kan uiteenlopende klachten veroorzaken. Een laag calciumgehalte komt bijvoorbeeld vaak voor na een schildklieroperatie, terwijl een hoog gehalte kan ontstaan door een overactieve bijschildklier. “Onze erkenning als topklinisch expertisecentrum bevestigt dat we een belangrijke stap vooruit hebben gezet in de zorg voor deze patiënten,” aldus Van Noord. Afhankelijk van de diagnose biedt het team medicijnen of een operatie om de balans te herstellen.

Innovatie als drijvende kracht

Charlotte en haar team combineren zorg met onderzoek. Het recente promotieonderzoek van Caroline van Kinschot resulteerde in een vernieuwd behandelschema voor hypocalciëmie (een te laag gehalte van calcium in het bloed) na een schildklieroperatie. Hierdoor wordt onnodig medicijngebruik voorkomen met minder frequente bloedcontroles. “We blijven zoeken naar manieren om onze zorg te verbeteren,” zegt Van Noord. De nieuwe aanpak laat zien hoe onderzoek direct kan bijdragen aan effectievere, patiëntgerichte zorg.

Schildklieraandoeningen: veelvoorkomend maar vaak onbekend

De schildklier, een klein orgaan in de hals, speelt een grote rol in de regulering van lichaamstemperatuur, energie en hartslag. Voor vele Nederlanders met een schildklierprobleem kan het lastig zijn om de klachten direct te herkennen. “Er is nog veel onbekendheid over de effecten van schildklieraandoeningen,” licht Van Noord toe. Ze benadrukt het belang van voorlichting en maatwerk in de behandeling van deze aandoeningen, zeker omdat de impact op het dagelijks leven groot kan zijn. Het Maasstad Ziekenhuis is recent gestart met een nieuwe schildklieroperatie met behulp van de robot. “In plaats van een open operatie via de hals, kunnen we met de robot via een snede in de oksel opereren. Dat geeft een beter cosmetisch resultaat want het litteken zit in de oksel verstopt en valt niet op.”

Bewustwording en voorlichting in de praktijk

In het Maasstad Ziekenhuis is aandacht voor de schildklier meer dan alleen medische zorg. “We zien het als onze taak om patiënten goed te informeren en de bredere samenleving bewust te maken van de symptomen en de impact van schildklier- en calciumstoornissen,” aldus Van Noord. Recent heeft het Maasstad Ziekenhuis een keuzehulp ontwikkeld voor patiënten met een goedaardige schildklierknobbel met lokale klachten. Deze keuzehulp wordt door patiënten gewaardeerd met een 10.

Met haar werk in het Maasstad Ziekenhuis toont Charlotte van Noord hoe onderzoek en innovatie kan leiden tot betere zorg. Van Noord: “We werken aan een toekomst waarin patiënten niet alleen beter geïnformeerd, maar ook beter behandeld worden.”