Ga naar de inhoud

Lidmaatschappen Rijnstate, Franciscus en VieCuri en verlengd

Met luid applaus heeft de Algemene Ledenvergadering (ALV) van STZ maar liefst 3 positieve aanbevelingen van visitatiecommissies bekrachtigd. Daarmee is de verlenging van het lidmaatschap van zowel Rijnstate, Franciscus als VieCuri een feit.

Visitatie

Om te zorgen dat een ziekenhuis in brede zin aan de topklinische eisen blijft voldoen, vindt elke vijf jaar een visitatie plaats: In een visitatie laat het ziekenhuis zien waar zij stonden, waar ze nu staan en wat de stip aan de horizon is. Het doel van de visitatie is om de ontwikkeling van de topklinische thema’s te bespreken, te waarderen en te stimuleren.

Rijnstate: continue verbetering

Op 14 maart 2024 vond de visitatie van Rijnstate plaats. STZ-bestuurder Hans Kuijsten memoreerde tijdens de ledenvergadering dat Rijnstate zonder twijfel een vooruitstrevend topklinisch ziekenhuis is  met een sterke focus op continue verbetering en innovatie. De ‘parels’ (uitzonderlijk goed geregelde onderwerpen) van Rijnstate verdienen het om te worden opgeschaald. Geraline Leusink, voorzitter Raad van Bestuur van het Rijnstate, zoomde tijdens haar terugblik op de visitatie op die parels in: o.a. een sterk virtueel zorgcentrum en het bestendigen van verpleegkundig leiderschap door tripartiete besluitvorming. Ook het programma ‘ik ben bekwaam’ voor de verpleegkundige (zelf-)toetsing is een programma om trots op te zijn: In plaats van de opgelegde verplichte leeractiviteiten neemt de professional zelf de regie in het onderhouden van de eigen bekwaamheid.

Franciscus: integratie van zorg, beleid en uitvoering

In het Franciscus vond op 11 april 2024 de visitatie plaats. Tijdens de ALV werd door onder andere Franciscus-bestuurder Marlies Jansen-Landheer teruggeblikt op een waardevolle dag met vele handvatten voor verbetering. Het lidmaatschap van Franciscus wordt zonder meer verlengd, o.a. vanwege de sterke positionering als topklinisch ziekenhuis met erkende expertise en hoogwaardige zorg. Het ziekenhuis heeft duidelijke strategische plannen, zet in op innovatie, opleiden en wetenschappelijk onderzoek, en heeft een breed draagvlak binnen de organisatie. De visitatiecommissie waardeert de geboden kwaliteit van zorg en de integratie van strategie, beleid, en uitvoering en ziet dat ook terug in de parels van Franciscus: Het simulatiecentrum om het samen leren te bevorderen en in een veilige omgeving te kunnen oefenen, de 1%- regeling voor wetenschappelijk onderzoek en de transitie naar de Raad van Verpleegkundigen, waarmee meer zeggenschap en visie op zorg voor verpleegkundigen wordt ingebed.

VieCuri: van uitdagend naar vooruitstrevend

VieCuri werd op 30 mei 2024 gevisiteerd. Het lidmaatschap van VieCuri wordt verlengd vanwege de sterke focus op innovatie, topklinische zorg en wetenschappelijk onderzoek. VieCuri heeft bewezen de STZ-thema’s te integreren in haar beleid en voert doelgericht het strategische programma “VieCuri in versnelling” uit. VieCuri is trots op de zeven erkende topklinische expertisecentra (TEC’s), de ontwikkeling van vernieuwende leerconcepten zoals zorginnovatiecentra (ZIC), een solide wetenschapsbeleid en een ruim Wetenschapsfonds. VieCuri-bestuurder Nastasja Cornelissen blikte tijdens de ALV terug op niet alleen een bijzondere en waardevolle visitatie, maar ook op een zeer intensief jaar. Het is VieCuri gelukt om na substantiële uitdagingen te komen tot  een vooruitstrevende organisatie op het gebied van zorgtransformatie, opleiden en een veilige leeromgeving. VieCuri levert als topklinisch ziekenhuis een belangrijke bijdrage aan de gezondheidszorg in Noord-Limburg en de bredere regio.

STZ-bestuurder Hans Kuijsten benoemde, tot slot, een belangrijke aanbeveling, een aanbeveling die op elk van de gevisiteerde ziekenhuizen van toepassing is: focus. Met zoveel aandachtsgebieden en parels is het soms lastig navigeren. Het aanbrengen van focus wordt steeds belangrijker.

Het laatste nieuws

Danique Roodnat benoemd als waarnemend directeur STZ

Het bestuur van STZ heeft Danique Roodnat benoemd als waarnemend directeur van STZ.

Afscheidssymposium Jan van Dam: ‘elkaar versterken zit diep in het STZ-dna’

Tijdens het minisymposium over de toekomst van Topklinische Zorg werd het pensioen van 'mr. STZ', Jan van Dam, gevierd.

Wieke Haakma nieuwe programmamanager STZ: Topzorg en Wetenschap

Sinds 1 oktober versterkt Wieke Haakma als programmamanager het STZ team. De belangrijkste aandachtsgebieden van Wieke worden de bouwstenen Topzorg en Wetenschap.