Ga naar de inhoud

Oratie Christiaan Boerma: Preventie in het ziekenhuis: een nieuwe focus op betekenisvolle zorg

Traditioneel werd preventie vooral gezien als een taak voor huisartsen en leefstijlcoaches, maar volgens hoogleraar Christiaan Boerma begint dit beeld te veranderen. Binnen ziekenhuizen groeit de aandacht voor preventieve gezondheidszorg, vooral nu de zorg vastloopt.

Boerma pleit voor meer tijd voor gesprekken met patiënten, vooral bij complexe beslissingen zoals bij oudere kankerpatiënten of na zware operaties. In sommige gevallen is minder behandelen, of zelfs helemaal niet behandelen, de beste optie. Dit vereist echter een andere aanpak, met ruimte voor langere consulten en betere begeleiding.

Daarnaast speelt onderzoek in het ziekenhuis een belangrijke rol in preventie. In het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) wordt bijvoorbeeld gekeken of medicijnen voor iedereen effectief en veilig zijn. Dit soort toegepast onderzoek helpt voorkomen dat patiënten onnodige of schadelijke behandelingen krijgen.

Boerma roept zorgverzekeraars op om “het niets doen” vaker te belonen, omdat dit kan leiden tot betere zorg en besparingen op lange termijn. Uiteindelijk staat de solidariteit in de zorg op het spel en om die te behouden, is een andere kijk op zorg 

Het laatste nieuws

Danique Roodnat benoemd als waarnemend directeur STZ

Het bestuur van STZ heeft Danique Roodnat benoemd als waarnemend directeur van STZ.

Lidmaatschappen Rijnstate, Franciscus en VieCuri en verlengd

De ALV heeft 3 positieve aanbevelingen van visitatiecommissies bekrachtigd. Daarmee is de verlenging van het lidmaatschap van zowel Rijnstate, Franciscus als VieCuri een feit.

Afscheidssymposium Jan van Dam: ‘elkaar versterken zit diep in het STZ-dna’

Tijdens het minisymposium over de toekomst van Topklinische Zorg werd het pensioen van 'mr. STZ', Jan van Dam, gevierd.