Sluit je aan bij de (inter)nationale data-infrastructuur zodat we één stem kunnen laten horen.
De vraag naar zorg groeit, de werkdruk neemt toe en het blijft een uitdaging om zorg voor iedereen beschikbaar en van hoge kwaliteit te houden. Een goed functionerende data-infrastructuur kan daarbij het verschil maken. Daarom zoeken we deelnemers voor ons netwerk Data-infrastructuur.
Het netwerk richt zich op de ontwikkelingen rondom de aansluiting bij een gezamenlijke data-infrastructuur voor zowel primair als secundair gebruik. Het gaat niet om het creëren van een nieuwe data-infrastructuur, maar om samenwerking – met één stem- om bestaande data optimaal te benutten.
Maatschappelijk belang: Inzicht in publieke gezondheid
In Nederlandse ziekenhuizen komen steeds vaker gevallen van vape-gerelateerde longschade aan het licht. Hoewel artsen deze incidenten nauwgezet registreren, ontbreekt een nationaal overzicht. Elk ziekenhuis ziet slechts een deel van het probleem, waardoor de werkelijke omvang moeilijk te bepalen is.
Een ander actueel voorbeeld is het stijgende aantal ongevallen met fatbikes. Onderzoekers moeten vaak individueel data verzamelen bij verschillende ziekenhuizen, een tijdrovend proces dat leidt tot versnipperde inzichten.
Met een geïntegreerde data-infrastructuur zouden realtime trends en risico’s zichtbaar gemaakt worden. Dit zou zorgprofessionals in staat stellen sneller te handelen en preventieve maatregelen te treffen. Door data centraal te bundelen, kunnen ziekenhuizen samen een completer beeld schetsen en levensreddende interventies eerder inzetten.
Voor patiënten.
Een goede data-infrastructuur betekent betere zorg die toegankelijk, beschikbaar en van hoge kwaliteit is. Dankzij slimme datatoepassingen wordt zorg meer afgestemd op de behoeften van de patiënt
Een aansprekend voorbeeld is de inzet van beslissingsondersteunende AI-systemen bij de vroege opsporing van borstkanker. Deze technologie helpt radiologen subtiele afwijkingen op mammogrammen sneller en nauwkeuriger te herkennen. Door gebruik te maken van uitgebreide datasets met diverse patiëntprofielen is het AI-model betrouwbaar en breed toepasbaar.
Voor artsen, onderzoekers en ziekenhuizen
Artsen: Aansluiting bij een data-infrastructuur biedt toegang tot AI-toepassingen die de werkdruk verlagen en de zorgkwaliteit verhogen. Dit maakt zorgprocessen efficiënter en ondersteunt betere besluitvorming.
Onderzoekers: Een goed ingerichte data-infrastructuur maakt onderzoeksdata sneller en gemakkelijker beschikbaar waardoor wetenschappelijke doorbraken sneller gerealiseerd kunnen worden.
Ziekenhuizen: Een gezamenlijke data-infrastructuur helpt bij het effectief aanpakken van de stijgende zorgvraag en het verlagen van de werkdruk onder zorgmedewerkers.
Voor de samenleving.
Een sterke data-infrastructuur draagt bij aan een betere publieke gezondheid. Data-gestuurde inzichten kunnen helpen om gezondheidsbeleid te verbeteren en preventieve zorg te versterken.
Sluit je nu aan bij het netwerk Data-infrastructuur.
Wil jij bijdragen aan een toekomstbestendige zorg en meedenken over de optimale inzet van data in de zorg? Klik op deze link om je aan te melden bij het netwerk Data-infrastructuur op MijnSTZ.
Het laatste nieuws
Vacature: STZ Bestuurslid met portefeuille verpleegkundig zeggenschap en verpleegkundig onderzoek
De Vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen is op zoek naar een betrokken en strategisch bestuurslid met een scherp oog voor het verpleegkundig belang en verpleegkundig onderzoek.
STZ bezorgd over aangekondigde bezuinigingen medisch specialisten en verpleegkundigen
De aangekondigde bezuinigingen staan haaks op het streven om de zorgarbeidsmarkt te verstevigen.
STZ-lidmaatschap Zuyderland met vijf jaar verlengd!
Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 6 december werd het visitatierapport goedgekeurd. De visitatiecommissie, onder leiding van Ina Kuper, sprak haar waardering uit voor de innovatieve aanpak, sterke...