Ga naar de inhoud

Topklinische expertisecentra (her)erkend: innovatie en topzorg 

Bij de Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen draait alles om het versnellen van zorgtransformatie. Topzorg nu én vooral ook in de toekomst. Onze topklinische expertisecentra (TEC’s) spelen daarbij een sleutelrol. In maart zijn weer een aantal centra officieel (her)erkend als TEC: een bevestiging van kwaliteit, innovatie en impact. 

Eens per vier jaar toetst een onafhankelijke commissie de centra op hun niveau, zodat patiënten kunnen blijven rekenen op de best mogelijke zorg. Hieronder lichten we een aantal van de recent (her)erkende expertisecentra uit. 

Kinderorthopedie in MST: gericht op groei en beweging 
Kinderen met complexe orthopedische aandoeningen, zoals cerebrale parese of neuromusculaire problemen, zijn bij MST in goede handen. MST is een van de vijf niet-academische ziekenhuizen in Nederland die operaties uitvoeren op dit vlak. Dankzij slimme samenwerking met het Roessingh en het gangbeeldanalyse-lab wordt de loopfunctie van kinderen optimaal ondersteund – met meer mobiliteit en levenskwaliteit als resultaat. 

Amphia: hartchirurgie zonder bloedtransfusie 
Voor patiënten die geen bloedtransfusie willen, bijvoorbeeld om religieuze redenen, heeft Amphia een veilig en innovatief behandelpad ontwikkeld. Uniek in Nederland, én leerzaam: de inzichten uit deze zorg dragen bij aan verbeteringen voor álle hartpatiënten. 

Máxima MC: expert in heupdysplasie bij jongeren 
Kinderen en jongvolwassenen met heupdysplasie krijgen in Máxima MC zorg op maat. Het team heeft bijzondere expertise in de behandeling van jonge mensen met het syndroom van Down. Complexe operaties worden met zorg uitgevoerd, waarbij kwaliteit van leven vooropstaat. 

STZ TEC MS OLVG: hoogwaardige zorg voor MS-patiënten 
Bij OLVG ontvangen 784 mensen met MS multidisciplinaire zorg op topniveau. De inzet van alle beschikbare therapieën én een team dat écht samenwerkt, zorgen voor optimale ondersteuning. De erkenning door de Nederlandse Vereniging van Neurologie onderstreept dat. 

Dialysecentrum Apeldoorn: persoonlijke aanpak bij nierfalen 
In Apeldoorn draait nierzorg om maatwerk. Patiënten krijgen begeleiding op maat – in het ziekenhuis én thuis. Zo blijft de zorg persoonlijk, betrokken en goed afgestemd. 

MMC: aanpak van ernstige voetproblemen 
Diabetische voet, Charcot-artropathie – dit zijn serieuze aandoeningen waarvoor MMC gespecialiseerde zorg biedt. Binnen een vast multidisciplinair team is er aandacht voor zowel behandeling als preventie van complicaties. 

STZ TEC MS Rijnstate: sterke samenwerking, betere zorg 
Samen met Revalidatiecentrum Klimmendaal en Zorginstelling Siza biedt Rijnstate complete MS-zorg: van diagnose tot revalidatie. Doorlopend onderzoek zorgt voor nieuwe inzichten en nóg betere zorg. 

Reinier Haga Prostaatkankercentrum: koploper in robotchirurgie 
Met zo’n 250 robot-geassisteerde operaties per jaar staat dit centrum aan de top. Snelle doorlooptijden, gedeelde besluitvorming en de nieuwste technieken maken het verschil voor patiënten. 

MCL: dé plek voor infecties bij gewrichtsprotheses 
Als enige verwijscentrum voor Friesland biedt MCL specialistische zorg bij complexe infecties na gewrichtsvervangingen. Met geavanceerde operatietechnieken en slim labonderzoek wordt topzorg geleverd waar anderen doorverwijzen. 

Catharina Ziekenhuis: expert in endometriosezorg 
Als officieel erkend Level 2 centrum biedt het Catharina Ziekenhuis gespecialiseerde hulp aan vrouwen met diep infiltrerende endometriose. Door nauwe samenwerking binnen de regio en met landelijke centra krijgen patiënten precies de zorg die ze nodig hebben. 

Innovatie in medicatie: slimmer doseren, beter behandelen 
Het Gelre i-Lab van Gelre Ziekenhuizen helpt ziekenhuizen met complexe farmacotherapie. Door middel van therapeutic drug monitoring en forensische toxicologie zorgen ze voor medicatie op maat – ondersteund door de nieuwste meet- en analysemethoden.  

Het laatste nieuws

Onderhandelingsresultaat Cao Ziekenhuizen bereikt

De vakbonden en de NVZ hebben op 26 maart een cao-onderhandelingsresultaat bereikt. Voor iedereen gaat de koopkracht erop vooruit.

Dien een initiatief in voor ‘Anders werkt beter’ (Citrienfonds)

Om de werkbeleving van zorgprofessionals te verbeteren en efficiëntere werkwijzen te ontwikkelen, biedt het programma Anders werkt beter van het Citrienfonds ondersteuning aan vernieuwende initiatieven.

Hoe ziet de toekomst van wetenschappelijk onderzoek eruit? Het netwerk wetenschap kijkt alvast vooruit

Op 13 maart kwamen de wetenschapscoördinatoren van de STZ-ziekenhuizen voor het eerst dit jaar fysiek bijeen in Utrecht. Het was een inspirerende middag vol vooruitzichten en boeiende sprekers.